MENU
ru uk en
Главная » Як змусити роботодавця виплати заробітну плату
12:15
Як змусити роботодавця виплати заробітну плату

Знайшовши роботу та пройшовши співбесіду, люди зазвичай перебувають у легкій ейфорії! Ось, нарешті після тривалого пошуку - довгоочікувана робота і, підписуючи папери під час оформлення на роботу, стають не дуже уважними.

Деякі роботодавці мабуть про це щось знають і використовують неуважність нового працівника на свою користь всупереч інтересам працівника.

Так і сталося із моїм клієнтом.

Знайшов роботу, пройшов співбесіду з керівником, підписав папери, якісь папери дали на руки, віддав роботодавцеві трудову книжку та приступив до роботи. Минуло два місяця, а грошей за роботу немає. Після спілкування з керівництвом, отримав лише частину від належних до виплати коштів, а з ними і свою трудову книжку.

Намагання отримати усі кошти за відпрацьований час успіху не принесли і працівник звернувся до адвоката.

В результаті вивчення підписаних клієнтом паперів та обставин подій, було встановлено наступне.

Клієнта було прийнято на роботу строком на два місяця і, як він зрозумів, його роботодавцем була юридична особа, а саме - товариство з обмеженою відповідальністю.

Після спливу двох місяців, за свою плідну роботу Клієнту сплатили не всю суму, яка була обіцяна та обумовлена при прийомі на роботу.  

На руках у Клієнта була ксерокопія  підписаного з роботодавцем договору, при цьому в найменуванні роботодавця було зазначено лише прізвище, ім’я та по-батькові директора фірми. В частині реквізитів фірми також було зазначено лише ПІБ директора фірми та підпис.

Адвокатом було направлено адвокатський запит до податкової служби з метою перевірки офіційного працевлаштування Клієнта та відрахування Фірмою податків за використання найманої праці Клієнта.

З відповіді фіскальної служби на адвокатський запит вбачалось, що жодних податків Фірма в результаті найму Клієнта не сплачувала.

Адвокат разом із Клієнтом провів зустріч та переговори з керівником фірми.

В результаті переговорів було встановлено, що директор фірми сприймає спірну ситуацію дещо по іншому. Згідно його позиції, він особисто, як фізична особа, найняв Клієнта для виконання певної разової роботи, яку на його думку виконано не було, а отже він і не здійснив повну оплату за виконану роботу.

Насправді справа в тому, що інколи роботодавці, з метою уникнення повного оподаткування та дотримання законодавчо встановленої процедури працевлаштування, оформлюють відносини з працівником шляхом укладення формального договору цивільно-правового характеру (ЦПХ), законодавчо цивільно-правовий договір (ЦПД), тримаючи у себе два примірника договору.

Так, ЦПД - це угода між громадянином і підприємством або підприємцем, предметом якої є виконання фізичною особою певної роботи до досягнення конкретного результату. Такі договори укладаються відповідно до положень цивільного законодавства у письмовій формі, закінчення ЦПД оформляється актами здавання-приймання робіт.

Роботодавець, з метою заощадження на податках в період дії договору не реєструє такий договір та видає працівнику заробітну плату у конверті, а у випадку перевірки надає договір та відповідно змушений його реєструвати.

В таких випадках працівник наражає себе на всі відомі ризики прихованого працевлаштування. Серед іншого у особи, яка в якості виконавця за договором цивільно-правового характеру отримала винагороду від замовника, який не є платником податку, виникають податкові зобов’язання,  які регулюються розділом IV Податкового кодексу України.

Відповідно до п. 164.2.2 та п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору (контракту), включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Ставка податку на доходи фізичних осіб відповідно до п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України становить 18 % бази оподаткування, у тому числі на доходи за цивільно-правовими договорами.

Також, згідно діючого законодавства, на винагороду за цивільно-правовими договорами нараховується ЄСВ в розмірі 22%, а час праці за незареєстрованим роботодавцем договором ЦПХ не зараховується до страхового стажу для нарахування пенсії. Відповідно, у випадку роботи за цивільно-правовим договором, який роботодавець приховує та не сплачує податки, працівник позбавлений права на нарахування страхового стажу.

Зрозумівши під час переговорів позицію роботодавця Клієнта, Адвокат зазначив, що наявні копії договорів свідчать про укладення трудового договору з Клієнтом і за таких обставин фірма, у випадку подання Клієнтом позову до суду та скарги на роботодавця до податкової, витрати фірми будуть набагато більшими, ніж погашення боргу перед Клієнтом.

За короткого терміну керівник фірми уже самостійно ініціював зустріч з Адвокатом та Клієнтом, при цьому заручившись підтримкою свого адвоката.

На повторній зустрічі, відхиляючи доводи адвоката фірми, Адвокатом Клієнта повторно були доведені помилки, допущені роботодавцем та наголошено на можливі фінансові ризики, на які наражається фірма у випадку подання скарги у контролюючі органи.   

Правова позиція адвоката виявилася настільки аргументованою та вірною, що керівником було прийнято на місці єдине вірне рішення про виплату усіх належних колишньому працівникові сум винагороди за раніше виконану ним роботу.

Просмотров: 227 | Добавил: Yurij | Теги: Адвокатський запит, цивільно-правовий договір | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
Частный адвокат(099) 303 08 08, (097) 553 22 55